De coronacrisis en het faillissement

Veel ondernemers zitten als gevolg van de maatregelen vanwege de coronacrisis in zwaar weer. Wanneer de schulden niet meer betaald kunnen worden, en de schulden blijven oplopen, kan het faillissement gaan spelen.

De schuldeiser kan het faillissement aanvragen. Dan dienen er in principe meerdere schulden te zijn. Ook is relevant dat na een faillissement de curator het personeel doorgaans ontslaat en de werknemers dan worden betaald door het UWV. Dit geldt ook voor achterstallig loon (tot maximaal 13 weken voor de opzegging).

Belangrijk is om te weten dat wanneer het faillissement van een eenmanszaak of v.o.f. volgt, de privé personen zelf ook failliet (kunnen) gaan. Voor privé personen kan het ook belangrijk zijn of zij eventueel de WSNP in kunnen gaan. Na een periode van 3 jaar wordt dan een ‘schone lei’ verleend, en zijn de schulden niet meer opeisbaar. Dat kan echter niet wanneer het faillissement is uitgesproken op verzoek van een schuldeiser, maar wel wanneer het faillissement zelf is aangevraagd.

Uiteraard is het voorkomen van een faillissement beter, maar voor veel ondernemers lopen de schulden dagelijks op, terwijl de omzet fors is gedaald en de vooruitzichten op korte termijn niet rooskleurig zijn. Wanneer er sprake is van een B.V. en de ondernemer privé garant staat, kan het voor de bestuurder privé belangrijk zijn dat de schulden niet verder oplopen.

Soms kan een faillissement voorkomen worden bij een verkoop van het bedrijf in combinatie met een regeling met de schuldeisers.

Advies nodig? Bel ons voor een gratis (telefoon)gesprek.

Mr. Kees van Overloop